Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Annika Saarikko: Seksuaalinen häirintä on kitkettävä yhteiskunnastamme

Sosiaali- ja terveysministeriö 12.12.2017 16.17
Uutinen

Seksuaalinen häirintä on aina tuomittavaa, eikä se ole perusteltua missään tilanteessa. Seksuaaliseen häirintään on saatava nollatoleranssi yhteiskunnassamme, totesi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko tänään eduskunnassa pitämässään puheessa.

Ministeri Saarikon mukaan seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun kohdalla on syytä puhua vallasta ja valtajärjestelmästä.

– Valtaa käytetään kaikessa ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Ei ole kyse vain työpaikoista, vaan on kyse siitä, miten kohtaamme asemissamme toisen ihmisen. Jokaisella on oikeus kunnioittavaan ympäristöön, muistutti ministeri Saarikko.

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on lailla kielletty. Muutos työyhteisöissä pitää aloittaa esimerkillä eduskunnasta, ministeri korosti.

– Asenneilmapiirissä on vielä paljon parannettavaa. Tarvitaan käytännön toimenpiteitä, kuten selkeät toimintaohjeet häirintätapausten varalle työpaikoille ja koko muuhun yhteiskuntaan, sanoi ministeri Saarikko.

Ministeri esitti puheessaan eduskuntapuolueille myös kutsun osallistua ensi maanantaina järjestettävään seksuaalista häirintää työpaikoilla käsittelevään pyöreän pöydän keskusteluun. Keskustelun ovat kutsuneet koolle ministerit Jari Lindström, Pirkko Mattila ja Annika Saarikko ja siihen on kutsuttu mukaan myös työmarkkinajärjestöjen ja muiden keskeisten sidosryhmien edustajat.

Lisätietoja

perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon eritysavustaja Riikka Pirkkalainen, p. 0405395090