Kansainvälinen sosiaaliturva
Suomalainen sosiaaliturva perustuu suurelta osin Suomessa asumiseen. Myös Suomeen työhön tulevalla on oikeus asumisperusteisiin etuuksiin, vaikka työntekijä ei asu Suomessa.
Suomesta ulkomaille lähtevien oikeus asumisperusteiseen sosiaaliturvaan riippuu ulkomailla oleskelun kestosta ja syystä sekä muuton tai oleskelun kohdemaasta.
Asumisperusteisen sosiaaliturvan toimeenpanosta huolehtii Kela.
Suomessa työskentelyn perusteella työntekijät ja yrittäjät kuuluvat Suomen työeläkejärjestelmään. Työnantajilla on velvollisuus vakuuttaa työntekijät työtapaturmien ja ammattitautien varalta.
Sosiaaliturvan yhteensovittaminen eri maiden välillä
Kansainvälisestä sosiaaliturvasta ja sosiaaliturvan yhteensovittamisesta säädetään kansallisessa lainsäädännössä, EU-lainsäädännössä sekä sosiaaliturvasopimuksissa.
- Laki asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa (16/2019), AspSotuL (Finlex)
- EU-asetus 883/2004 sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta (nk. sosiaaliturvan koordinaatioasetus) (EUR-Lex)
- EU-asetus 987/2009 sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annetun asetuksen 883/2004 täytäntöönpanomenettelystä (nk. täytäntöönpanoasetus) (EU:n julkaisutoimisto)
EU- ja Eta-maiden ja Sveitsin välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaa sääntelee EU-lainsäädäntö. Sosiaaliturvan yhteensovittaminen maiden välillä varmistaa maasta toiseen liikkuvien ihmisten oikeudet sosiaaliturvaan.
- Muutto ulkomaille (Kela)
- Muutto Suomeen (Kela)
- Sairaanhoito ulkomailla (Kela)
- EU-lainsäädäntö maasta- ja maahanmuuton yhteydessä (Kela)
- Ulkomaantyön vakuuttaminen (Eläketurvakeskus)
Sosiaaliturvasopimukset
Pohjoismainen sosiaaliturvasopimus täydentää EU-lainsäädäntöä.
Pohjoismaat ovat tehneet myös keskinäisen Pohjoismaisen sosiaalipalvelusopimuksen.
Lisäksi Suomi on tehnyt kahdenvälisen sosiaaliturvasopimuksen Australian, Chilen, Israelin, Kanadan, Yhdysvaltojen, Kiinan, Etelä-Korean ja Intian kanssa. Erikseen sosiaaliturvasta on sovittu Québecin provinssin kanssa.
Australian kanssa Suomi on solminut myös sairaanhoitosopimuksen.
Kahdenvälisen sosiaaliturvasopimuksen Suomi on tehnyt seuraavien Euroopan valtioiden kanssa: Iso-Britannia, Sveitsi, Itävalta, Espanja, Kreikka, Saksa, Latvia ja Luxemburg. Sopimuksia ei kuitenkaan sovelleta. Niiden asemesta näiden valtioiden ja Suomen välillä liikkuviin henkilöihin sovelletaan EU-lainsäädäntöä.
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavat Suomessa kunnat. Maistraatti tekee merkinnän väestötietojärjestelmään henkilön kotikuntalain mukaisesta kotikunnasta. Myös kotikuntaa vailla olevilla on oikeuksia terveyspalveluihin.
Lisätietoja
Hallitusneuvos Marja-Terttu Mäkiranta, p. 0295 163 170, [email protected]