Digipelihaittojen ehkäisy

Digipelaamisella tarkoitetaan digitaalisilla laitteilla tapahtuvaa pelaamista (tietokone, tabletti, konsoli, älypuhelin, pelikone), jonka ensisijainen tavoite on rahan voittamisen sijasta pelaamisen onnistuminen. Digipelaamiseen voi kuitenkin liittyä rahan käyttöä ja suuriakin rahallisia panoksia. Ilmiöt lähentyvät toisiaan, kun rahapeleihin kehitetään digipeleille tyypillisiä piirteitä ja päinvastoin. Tämä näkyy myös peleistä aiheutuvissa haitoissa. WHO on lisännyt digipelaamista koskevan diagnoosin (gaming disorder) osaksi tulevaa ICD-11-tautiluokitusta ja digipeliriippuvuuden diagnostiset kriteerit ovat pitkälti samankaltaiset kuin rahapeliriippuvuuden.

Päihde- ja riippuvuusstrategian tavoitteena on, että digipelihaittojen tutkimus, seuranta sekä ehkäisyn ja hoidon kehittäminen integroidaan osaksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rahapelihaittojen ehkäisyn kokonaisuutta ja se huomioidaan rahapelipoliittisessa ohjelmassa sekä ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelmassa. 

Lisätietoja

Mari Pajula, erityisasiantuntija 
sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus ja terveys -osasto / TUTO, Hyvinvoinnin ja terveyden suojelu -yksikkö / HYT 0295163040