Blogit

Pallot ovat ilmassa - mitä valitsemme

Julkaisupäivä 6.4.2017 13.28 Blogit STM

Eurostatin tilastojen mukaan suomalaiset ovat Euroopan ahkerimpia matkailijoita. Viimeisen vuosikymmenen aikana niin lyhyet kuin pidemmätkin turistimatkat etelän lämmössä ovat lisääntyneet. Matkaan lähtevät reppureissaajat ja eläkeläiset. 

Reissuissa joskus sattuu ja tapahtuu. Yllättävissä tilanteissa kaivataan tuttua turvaa, kuten terveydenhuoltoa, lääkkeitä tai rahassa maksettavia sosiaaliturvaetuuksia. Niinhän vanha sanonta kuuluu ”sen koti korjaa mikä reissussa rähjääntyy”. Eurooppalainen yhteisö on nyt laajempi kotimme.

Työn perässä liikkuminen on niin ikään Suomessa yhä tutumpi ilmiö. 1960- ja 70-luvuilla suomalaiset lähtivät töihin Ruotsiin. Moni Ruotsissa työuraansa tehnyt on jo jäänyt eläkkeelle ja saa eläkettä Ruotsista. 2000-luvulla olemme saaneet tottua siihen, että tullaankin meille Suomeen. Virolaiset ja muiden EU-maiden työntekijät ovat tulleet tutuiksi monissa palveluammateissa ja rakennustyömailla.

Sosiaaliturva on Suomessa perustunut vakinaiseen asumiseen. Tämän periaatteen on haastanut EU-lainsäädäntö, joka on ensisijassa tarjonnut sosiaaliturvan työskentelymaasta.

Asumisperusteisen sosiaaliturvan alkaminen ja päättyminen on uusien haasteiden edessä, kun matkailu, oleskelu ja työskentely eri maissa ovat kasvattaneet suosiotaan.

Suomen kansalaisilla ei ole perustuslain mukaan mitään ohituskaistaa suomalaiseen sosiaaliturvaan. Yhteiskunnassamme kaikki ovat yhdenvertaisessa asemassa.

Vaikka Suomi on sitoutunut useisiin kansainvälisiin sosiaalisia oikeuksia koskeviin sopimuksiin, on meillä käytössä myös kansallista liikkumavaraa. Tätä liikkumavaran hyödyntämistä selvitetään nyt yhdessä ja se tehdään puhtaalta pöydältä. Yksi tärkeimmistä asioista tässä työssä on se, miten sosiaaliturvaoikeudet olisivat ymmärrettäviä tavallisten ihmisten kannalta ja miten järjestelmä olisi tasapainoinen.

On tärkeää keskustella avoimesti. Vielä on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.  Millainen on riittävä yhteys yhteiskuntaamme, jotta henkilö saisi tukia? Miten yhteistä hyvää saadaan jaettua oikeudenmukaisesti maahan- ja maastamuuton tilanteissa?

Suomalaiset eivät ole haasteen kanssa yksin.

Kaikissa EU-maissa sosiaaliturvajärjestelmien oikeudenmukaisuus on keskustelujen kuuma peruna. Komissio antoi viime joulukuussa ehdotuksen koordinaatiolainsäädännön uudistamiseksi. Aika kansallisen järjestelmän kehittämiseen on nyt täydellinen. Kaikki pallot ovat ilmassa! Haastan kaikki avoimeen ja rakentavaan keskusteluun siitä, kenelle ja asumisperusteinen sosiaaliturvamme kuuluu.

 

Pirkko Mattila

Sosiaali- ja terveysministeri