FI SV

Uusi ohje poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista

20.2.2015 13.34
Uutinen N5-65751

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ohjeen ei-lääketieteellisin perustein tehtävästä poikien ympärileikkauksesta. Ohjeen mukaan ei-lääketieteellinen ympärileikkaus voidaan tehdä alle 18-vuotiaalle pojalle tietyin edellytyksin. Ohjeen tavoitteena on varmistaa, että toimenpide tehdään turvallisissa olosuhteissa.    

Poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen sääntelyä on valmisteltu vuodesta 1999. Silloin valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE pohti poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen eettisiä näkökohtia. Vuonna 2003 sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä selvitti poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen lainsäädäntötarvetta Suomessa ja esitti lakia poikien ympärileikkauksesta. Työryhmän ehdotus ei edennyt hallituksen esityksenä eduskuntaan.

Ehdotuksen jälkeen on keskusteltu niin lainsäädännön muuttamisesta kuin kuntien ja terveydenhuollon organisaatioiden ohjeistamisestakin. Vuonna 2008 Korkein oikeus hylkäsi syytteen kahden pojan ympärileikkauksista, jotka oli tehty uskonnollisista syistä. Alemmissa oikeusasteissa poikien ei-lääketieteelliseen ympärileikkaukseen liittyvät tuomiot ovat kuitenkin vaihdelleet Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen jälkeenkin. Myös tästä syystä ohjeen antaminen on aiheellinen.

Lisätietoja

lääkintöneuvos Jaakko Yrjö-Koskinen, puh. 050 3484877, [email protected]
neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, puh. 050 5245256, [email protected]

verkkouutiset