FI SV EN

Muuntohuumeita luokitellaan huumausaineiksi ensimmäistä kertaa

Sosiaali- ja terveysministeriö 1.3.2012 9.00
Tiedote -

Seitsemän uutta ainetta luokitellaan Suomessa huumausaineiksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kemiallisesti valmistettuja muuntohuumeita luokitellaan Suomessa huumausaineiksi. Kesäkuussa 2011 voimaan tulleen huumausainelain muutoksen myötä uudet terveydelle vaaralliset aineet voidaan määritellä huumausaineiksi kansallisesti. Aikaisemmin päätökset tehtiin YK:n tai EU:n tasolla.

JWH-018, JWH-073 ja JWH-018 ovat synteettisiä huumausaineina käytettyjä aineita, joita myydään myös nimillä "Spice", "jehova" ja synteettinen kannabis.

Huumausaineeksi luokitellaan jatkossa myös ekstaasin kaltainen mCPP, ekstaasin johdannainen metyloni, keskushermostoa stimuloiva 2-DPMP sekä LSD:n kaltainen Bromo-Dragonfly.

Muuntohuumeet ovat uusia psykoaktiivisia aineita, joita usein kaupitellaan internetissä "laillisina huumeina". Aineilla ei yleensä ole lääkinnällistä tai teollista käyttöä.

Valtioneuvosto antoi torstaina 1. maaliskuuta asetuksen huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista annetun valtioneuvoston asetuksen liitteen muuttamisesta. Asetus tulee voimaan 12. maaliskuuta 2012. Siitä lähtien edellä mainittujen aineiden valmistus, maahantuonti, myynti, hallussapito ja käyttö ovat huumausainelain mukaisesti kiellettyjä.


Lisätietoja

hallitusneuvos Ismo Tuominen, p.09 160 73787, etunimi.sukunimi@stm.fi

 Muualla palvelussamme Huumausainepolitiikka