Henkilöt hankkeiden takana: Antti Kuopila – sote-uudistuksen toimeenpano

Erityisasiantuntija Antti Kuopilalle työn haastavuus ja monipuolisuus toimivat kuitenkin myös inspiraation lähteinä.

Antti Kuopila työskentelee ohjausosasto OHO:n ohjausyksikössä, jossa hän toimii sote-uudistuksen toimeenpanon erityisasiantuntijana. Lisäksi työnkuvaan kuuluu tehtäviä rakenneuudistushankkeiden toteutuksessa ja valvonnassa sekä kuntapolitiikan ja seutukaupunkien parissa.

Sosiaali- ja terveysministeriöön Antin urapolku on kulkenut Raision rehutehtaan, Tampereen yliopiston ja Kuntaliiton kautta. Kuntaliitossa hän ehti työskennellä kunta- ja palvelurakenteiden uudistamiseen liittyvissä tehtävissä ennen ministeriöön tuloa yli 13 vuotta.

– Sote-uudistuksen vaiheissa olen ollut mukana lähes kunta- ja palvelurakenneuudistuksen Paras-hankkeen alkuajoista saakka. Jo silloin tein paljon yhteistyötä STM:n kanssa ja reilut kolme vuotta sitten siirryin tänne puolelle, kertoo Antti.

Edessä siirtymä valmistelusta toimeenpanoon

Sote-uudistuksen lainsäädännön ja muodostuvien hyvinvointialueiden toiminnan valmistelut etenevät tällä hetkellä vauhdilla.

– Kun lait kesällä hyväksyttiin, niin alueilla – ja myös meillä ministeriöissä – alkoi melkoisen kiireiset ajat, jotta 18 kuukaudessa saadaan uusi rakenne ja toiminnat kuntoon, Antti toteaa.

Sote-uudistuksen perusrakenteet ja organisoituminen on ministeriössä saatu siihen kuntoon, että valmius toimeenpanoon siirtymiseen on. Alueilla tilanteet vaihtelevat kuitenkin huomattavasti enemmän. Toimeenpanon valmistelusta siirrytäänkin seuraavaksi varsinaiseen toimeenpanoon ja alueiden väliaikaishallintoon. Järjestämisvastuun siirto tapahtuu vaalien ja aluevaltuustojen kautta 1.1.2023. 

Keskeisin tehtävä hallituskauden lopulle on hankkeessa selkeä.

– Jos ajatellaan toimeenpanoa, niin ei meillä ole kuin yksi tehtävä – huolehtia yhdessä alueiden kanssa, että jokainen alue on riittävässä valmiudessa ottamaan järjestämisvastuun vastaan. Lähes koko tekeminen tulee pyörimään tämän tavoitteen ympärillä, kertoo Antti.

Inspiraationa uudistuksen monimuotoisuus ja haastavuus

Sote-uudistuksen toimeenpanossa yhteistyötä tehdään useiden ministeriöiden, kuten valtiovarainministeriön, sisäministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä oikeusministeriön, kanssa. Muita kansallisia yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi THL, Kuntaliitto sekä KT Kuntatyönantajat.

–Mutta tärkeimmät yhteistyökumppanimme ovat kuitenkin alueet ja niillä toimeenpanoa toteuttavat porukat, huomauttaa Antti.

Yhteistyötä tehdään erilaisissa verkostoissa ja virallisissa valmisteluryhmissä, mutta myös suorat ja epäviralliset kontaktit sekä keskustelut eri toimijoiden kanssa muodostavat tärkeän ja oleellisen osan yhteistyötä. Vaikka elämmekin vielä etätyöajassa, on erilaisten puheenvuorojen kautta saatu näkymää alueiden tilanteeseen.

Sote-uudistuksen toimeenpanossa riittää tekemistä, mutta loistavassa porukassa työnteko on hauskaa. Ison uudistuksen parissa työskenteleminen kiehtoo Anttia monimuotoisuudellaan sekä positiivisella epämääräisyydellään ja haastavuudellaan:

– Jos se ei inspiroi, niin mikä sitten.

Lisätietoja

Antti Kuopila, erityisasiantuntija 
sosiaali- ja terveysministeriö, Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosasto / OHO, Palvelujen ohjausyksikkö / OHJA 0295163516  

Muualla verkossa