Hyppää sisältöön
Media

Yhteiskunta ei kehity, jos sen lapset voivat huonosti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.9.2011 10.19
Tiedote -

Euroopan neuvoston terveysministereiden kokouksessa Lissabonissa kuului positiivinen tahtotila lapsiystävällisen terveydenhuollon puolesta.

Ministeri Guzenina-Richardson osallistui Euroopan neuvoston terveysministerikokoukseen Lissabonissa 29.-30. syyskuuta. Kokouksen aiheena oli lasten parempi huomioon ottaminen terveydenhuollossa sekä terveyserojen kaventaminen.

"Yksikään yhteiskunta ei voi kehittyä, jos sen lapset voivat huonosti. Lapsiystävällinen yhteiskunta luo perustan kansanterveydelle ja tulevaisuuden hyvinvoinnille", totesi ministeri Guzenina-Richardson.

"Suomi on noussut muutamassa vuosikymmenessä yhdeksi lasten terveyden edistämisen kärkimaista, mutta tätä työtä ei voi sanoa loppuun saatetuksi", muistutti ministeri esitellessään suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon saavutuksia 1940-luvulta tähän päivään.

Ministeri puhui kokouksessa lasten eriarvoisuudesta terveydenhuollossa niin maiden sisällä kuin Euroopan neuvosto jäsenmaiden välillä. Alueelliset erot ovat edelleen suuria.

"Meillä Suomessa 1940-luvulla haasteena oli lapsikuolleisuuden ja tarttuvien tautien ehkäisy. Nykyään haasteellisuus on monimuotoista alkaen psykososiaalisista ongelmista ylipainoon ja oppimisvaikeuksiin. Ehkäisevä työ ei siis ole menettänyt merkitystään, päinvastoin", ministeri totesi.

Terveysministerit hyväksyivät kokouksessaan julkilausuman lapsiystävällisen terveydenhuollon edistämiseksi. Ministerikokousta varten Euroopan neuvosto selvitti kesällä jäsenmaidensa terveydenhuollon lapsiystävällisyyttä.

Euroopan neuvostossa voidaan vaihtaa hyviä käytäntöjä maiden kesken

Euroopan neuvosto (EN) on hallitustenvälinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö, johon kuuluu 47 valtiota. Näistä suuri osa on Euroopan unionin ulkopuolella. Euroopan neuvosto tarjoaakin hyvän mahdollisuuden tehdä yhteistyötä ja jakaa hyviä käytäntöjä näiden EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Euroopan neuvosto on perustettu vuonna 1949, ja Suomi liittyi siihen vuonna 1989.

Lisätietoja

ylitarkastaja Marjaana Pelkonen, p. 09 160 74036, 050 514 5279
ylitarkastaja Mari Korhonen, p. 09 160 74180, 050 354 5915
johtaja Taru Koivisto, p. 09 160 73166, 050 327 8352Muualla palvelussamme

Euroopan neuvosto EN

Muualla verkossa

Child-Friendly Health Care: Building a Healthy Future for and with Children (konferenssin verkkosivut englanniksi) 

Lapsinäkökulma huomioon sairaaloiden suunnittelussa (Lapsiasiavaltuuten toimiston tiedote) 

Maria Guzenina-Richardson
Sivun alkuun