Hyppää sisältöön
Media

Vuoden isä -palkitut toimivat konkreettisena tukena lapsille ja vertaistukena muille isille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2018 11.15
Tiedote 163

Vuoden Isä -palkinto myönnettiin tänä vuonna kolmelle isälle. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko luovutti palkinnon Kais Zayalle, Risto Tuomiselle ja Topi Linjamalle.

Tänä vuonna palkittujen valintaan vaikuttaneena teemana oli aktiivinen isä, joka on toiminut miehen ja isän mallina omille ja muiden lapsille eri yhteisöissä sekä isän pitämät perhevapaat. Palkitsemiskriteereissä nostettiin esille myös isien toiminta osallisuuden ja yhteisöllisyyden eteen.
 
Turkulainen Kais Zaya on edistänyt lasten ja nuorten hyvinvointia järjestämällä lapsille vapaa-ajan kerhotoimintaa ja valmentamalla jalkapalloa. Zaya on omassa arjessaan osallistunut aktiivisesti koulun eri toimintoihin ja hän korostaa kasvatuskumppanuuden merkitystä kodin ja koulun yhteistyössä. Hän on kannustanut myös muita isiä osallistumaan kodin ja koulun yhteistyöhön ja vanhempaintoimintaan. Zaya on muun muassa toiminut Suomen Vanhempainliiton johtokunnan jäsenenä vuosina 2016–2017. Irakilaislähtöinen Zaya on erittäin aktiivinen omassa yhteisössään ja tukee myös muita maahanmuuttajayhteisöjä kotouttamistyössä.

Lempäälässä asuva Risto Tuominen on käynnistänyt ja vetänyt isäryhmiä tuoreille isille neuvoloissa Tampereella ja Lempäälässä kahden vuosikymmenen ajan. Tuominen on ollut konkreettisesti tukemassa tuoreita isiä vanhemmuuteen ja erityisesti isän rooliin kasvamisessa, vertaisena keskustellen, ja rinnalla kulkien. Nykyään isäryhmät ovat valtakunnallisesti osa neuvolan toimintaa. Hän on toiminut myös vuosia turvallisena aikuisena ja miehen mallina monille lapsille, joiden arkeen isä tai miehet eivät ole muuten kuuluneet.

Joensuulainen Topi Linjama on ollut konkreettisesti mukana vaikuttamassa siihen, että elinkeinoelämässä on laajemmin ymmärretty, kuinka tärkeää isyyden huomioiminen ja perheystävällisyys työpaikoilla on. Linjama on muun muassa ollut mukana perustamassa Lapselliset miehet –blogiyhteisöä ja hän on myös yksi Isän kirja - kasvu vanhemmuuteen -kirjan toimittajista. Hän on tehnyt poikkeuksellisen suuren työn isäpuheen tuomisessa yhteiskunnallisille areenoille. Linjama on myös toiminut muskarisetänä sekä isien ja lasten valomiekkailtojen ja jalkapallotoiminnan organisoijana.

Palkitsemistilaisuudessa pitämässään puheessaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko peräänkuulutti lisää isien omaa puhetta isyydestä, siitä millaista on miehen vanhemmuus ja mitä on olla isä 2010-luvun Suomessa.

”Vuoden Isä -palkinnolla haluamme kiinnittää huomiota isän merkitykseen ja rooliin vanhempana. Palkinnolla haluamme vaikuttaa yleiseen ajattelutapaan niin, että se muuttuisi isyydelle myönteisemmäksi ja tukisi isiä nykyistä laajemmin osallistumaan perheen ja lasten arkeen. Julkinen puhe perheestä ja vanhemmuudesta painottuu usein naisiin ja äitiyteen. Toivon että Suomessa myös isäpuhe vahvistuisi äitipuheen rinnalle ”, totesi tasa-arvoasioista vastaava ministeri Saarikko.

Ministerin mukaan isät ansaitsevat virallisen liputuspäivän siinä missä äiditkin.

”Haastan sisäministeriön valmistelemaan isäinpäivän korottamisen viralliseksi liputuspäiväksi”, Saarikko sanoi.

Vuoden Isä -palkinto

Vuoden Isä -palkinto jaetaan henkilölle, joka on lisännyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan isyyden merkityksen tunnistamista ja lisännyt näin sen arvostusta. Palkinnon tavoitteena on vahvistaa isyyttä, tukea työn ja perheen yhteensovittamista, edistää lapsen etua sekä miesten ja naisten tasa-arvoa. Ensimmäinen Vuoden Isä -palkinto myönnettiin vuonna 2006.

Vuoden Isä -palkinnon jakamisen valmistelu on tehty Väestöliiton johdolla.

Lisätietoja:

Kais Zaya p. 0408221812, [email protected]
Risto Tuominen p. 0503833208, [email protected]
Topi Linjama p. 0451385789, [email protected]
Hanna Onwen-Huma, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 02951 63233

Kuvapyynnöt
[email protected]
p. 0295 163555

Sivun alkuun