Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Vammaislainsäädännön uudistus

Sosiaali- ja terveysministeriö uudistaa vammaislainsäädännön. Tarkoitus on yhdistää vammaispalvelu- ja kehitysvammalait.

Kyse on pitkään tavoitellusta uudistuksesta, jonka lähtökohta on parantaa vammaisten ihmisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Tavoitteena on säilyttää nykyiset hyvin perusoikeuksia turvaavat, vahvat oikeudet, kuten oikeus palveluasumiseen, henkilökohtaiseen apuun ja liikkumista tukeviin palveluihin. Lisäksi tavoitteena on kehittää muun muassa henkilökohtaista apua ja lyhytaikaista huolenpitoa sekä valmennusta ja tukea uudenlaisena palveluna.

Hallitusohjelma velvoittaa ministeriöitä etsimään säästöjä kuntien tehtävistä. Sosiaali- ja terveysministeriö ottaa tämän velvoitteen huomioon vammaislainsäädäntöä uudistaessaan.

Aikataulu

Uuden vammaispalvelulain valmistelussa on otettu huomioon sote- ja maakuntalaki, palveluntuottajalaki ja valinnanvapauslaki, ja lain on tarkoitus tulla voimaan, kun uudet maakunnat aloittavat toimintansa.

Muutos sote-uudistuksen aikataulussa vaikuttaa myös valmistelussa olevaan vammaispalvelulakiin. Esitys vammaispalvelulaiksi on tarkoitus antaa kevätistuntokaudella 2018. Vammaispalvelulaki tulisi voimaan vuonna 2020.

Esitys vammaispalvelulaiksi oli lausunnolla 17.72017 asti.