Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtioneuvosto estää Pyhäjärven irtautumisen sote-kuntayhtymästä – velvoittaa myös Kaavin jatkamaan sote-palvelujen yhteistoimintaa

Social- och hälsovårdsministeriet
16.8.2018 13.20
Tiedote 112/2018

Pyhäjärven kaupunki ja Kaavin kunta haluavat irtautua tämänhetkisistä sote-palvelujen yhteistoiminta-alueistaan. Valtioneuvosto kuitenkin velvoittaa ne jatkamaan

Laki velvoittaa pienet kunnat järjestämään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut yhdessä siten, että väestöpohja on vähintään noin 20 000 asukasta.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pyhäjärvi on noin 5 400 asukkaan kaupunki ja Pohjois-Savoon kuuluva Kaavi puolestaan noin 3 000 asukkaan kunta. Näin ollen molempien väestömäärä jää selvästi alle lainmukaisen rajan.

Yhteistoiminta-alueita ei lain mukaan saa purkaa ennen vuotta 2020, joten valtioneuvosto velvoittaa Pyhäjärven kaupungin jatkamaan Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen jäsenenä. Kaavin kunnan on jatkettava osana perusterveydenhuollon liikelaitos Kysteriä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että molempien kuntien kohdalla irtautuminen yhteistoiminta-alueesta vaikeuttaisi sekä kunnan omien sote-palvelujen järjestämistä että yhteistoiminta-alueen toimintaa.

Jos muut kunnat tekevät päätöksiä yhteistoiminta-alueista eroamisesta, päätösten lainmukaisuus selvitetään samalla tavalla kuin Kaavin ja Pyhäjärven kohdalla.

Lisätietoja

hallitusneuvos Pekka Järvinen, STM, p. 0295 163 367, [email protected]

johtaja Pasi Pohjola, STM, p. 0295 163 585, [email protected]

ylijohtaja Kirsi Varhila, STM, p. 0295 163 338, [email protected] (soittopyynnöt tekstiviestillä)

Sivun alkuun