Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Seutuhankearviointi: Pitkät välimatkat vaikeuttavat seutuyhteistyötä

Sosiaali- ja terveysministeriö
8.6.2005 6.00
Tiedote -

Sosiaali- ja terveystoimen seudullista yhteistyötä arvostetaan eniten Pirkanmaalla. Lapissa ollaan kriittisimpiä. Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut selvityksen, jossa arvioidaan ministeriön rahoittamia kehittämishankkeita. Selvityksen mukaan maantieteelliset tekijät vaikuttavat ratkaisevasti seutuyhteistyön onnistumiseen.

Asenteisiin vaikuttaa myös yhteistyön kesto. Ajan mittaan usko yhteiseen asiaan vahvistuu. Joillakin seuduilla yhteinen historia on jatkunut vuosikymmeniä, toisaalla osapuolet vasta tutustuvat toisiinsa. Hanketoiminnan vaikutukset ovat vielä jääneet paikallisiksi, mutta alueel-linen yhteistyö on kuitenkin lisääntynyt koko maassa.

Taustaa

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistautuu kunta- ja palvelurakenneuudistukseen tekemällä työtä seudullisen yhteistyön edistämiseksi. Ministeriö on vuonna 2002 rahoittanut 32 seutukunnallista kehittämishanketta ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kehittämiskokeilua. Tarkoituksena on parantaa palvelujärjestelmän toimivuutta ja vahvistaa kuntien välistä yhteistyötä. Ministeriö on nyt julkaissut Net Effekt Oy:n tekemän raportin, jossa arvioidaan hankkeiden onnistumista.

Lisätietoja: erikoistutkija Pirjo Marjamäki p.(09) 160 73228 ja tutkimus- ja kehittämisjohtaja Kari Vinni p. (09) 160 73846, sosiaali- ja terveysministeriö.

Petri Virtanen, Jarkko Tonttila. Palvelujärjestelmä toimivaksi. Seutukunnallisten kehittämis-hankkeiden ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kehittämiskokeilujen arviointi. STM:n selvityksiä 2005:7, ISBN 952-00-1707-0. Julkaisua myy Yliopistopaino Kustannus p. (09) 7010 2363 hintaan 21 euroa. www.yliopistopaino.fi/kirjamyynti

>> Julkaisu STM:n verkkosivuilla

Sivun alkuun