Hyppää sisältöön
Media

Sairaaloiden yli kuuden kuukauden mittaiset hoitojonot lyhentyneet

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2005 9.00
Tiedote -

Hoidon järjestämisen enimmäisaikoja koskevat kansanterveyslain ja erikoissairaanhoitolain muutokset tulivat voimaan vajaa vuosi sitten. Tämän ns. hoitotakuun mukaan sairaaloiden on järjestettävä hoidon tarpeen arvio kolmessa viikossa lähetteen saapumisesta sairaalaan. Tarpeelliseksi todettu hoito tulee järjestää viimeistään kuudessa kuukaudessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on selvittänyt hoitoon pääsyä viime elokuussa ja tammikuussa toimitetuin kyselyin. Lokakuussa 2002 yli puoli vuotta sairaalahoitoa jonottaneita henkilöitä oli 66 000 valtion jononpurkurahojen tullessa sairaanhoitopiirien käyttöön. Viime elokuussa näitä potilaita oli 34 000 ja tämän vuoden lopussa n. 20 000. Sairaanhoitopiirit arvioivat, että ensi kesäkuun lopussa yli puoli vuotta sairaalahoitoa jonottaneiden määrä on n. 5000.

Etelä-Pohjanmaan, Kymenlaakson, Lapin, Länsi-Pohjan ja Etelä-Savon sairaanhoitopiireissä yli kuusi kuukautta hoitoa jonottaneita on enää muutamia kymmeniä. Myös HUS-yhtymässä hoitojonot ovat lyhentyneet nopeasti. Lokakuussa 2002 yli kuusi kuukautta hoitoon jonottaneita oli 17 400 ja viime vuoden lopussa 4700. Hitainta kehitys on ollut Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, missä on ollut vaikeuksia saada palveluja ostamallakaan, vaikka sairaanhoitopiireillä on ollut tarkoitukseen varattuja varoja enemmän kuin niitä on voitu käyttää.

Jonojen lyheneminen on saatu aikaan toimintatapoja kehittämällä, sairaaloiden työntekijöiden lisätöiden voimin sekä ostamalla palveluita yksityisiltä palvelujen tuottajilta tai kolmannen sektorin yksiköiltä kuten sairaala Ortonilta, Reumasäätiön sairaalalta ja Diakoniasäätiön sairaaloilta.

Kesäkuussa yli kuusi kuukautta hoitoa jonottaneet ovat pääsiassa plastiikkakirurgisia, käsikirurgisia ja ortopedisiä hoitoja jonottavia. Joukossa on todennäköisesti edelleen kuulonhuoltopalveluita jonottavia henkilöitä.

STM selvittää sairaaloiden jonotilannetta seuraavan kerran ensi kesäkuussa.

Tiedotustilaisuuden esitykset ovat STM:n verkkosivuilla osoitteessa: www.stm.fi >Vastuualueet >Terveydenhuolto >Hoitoon pääsy >Erikoissairaanhoito 14.2.2006.

Lisätietoja: Lääkintöneuvos Jouko Isolauri p. (09) 160 74194 ja 050 5160624, sosiaali- ja terveysministeriö.

Sivun alkuun