Hyppää sisältöön
Media

Ryhmä arvioimaan rahapelien riskejä ja haittoja

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 2.1.2017 8.05
Tiedote 1

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on perustanut riippumattoman ryhmän arvioimaan uuden rahapeliyhtiön pelien haittoja.

Uusi rahapeliyhtiö aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa, kun Raha-automaattiyhdistys (RAY), Veikkaus Oy ja Fintoto yhdistyivät yhdeksi yhtiöksi. Uuden yhtiön nimi on Veikkaus.

Arviointiryhmä mittaa pelien haittariskejä, seuraa pelihaittojen kehitystä ja antaa lausuntoja sisäministeriölle pelien hyväksymisestä myyntiin sekä pelien markkinointikiellosta tai markkinoinnin sallimisesta. Aikaisemmin viranomaisella ei ole ollut menetelmää pelien riskien arviointiin.

Pelihaittatiedot jatkossa viranomaiselle

Tähän mennessä rahapeliyhtiöt ovat saaneet tuoda pelejään markkinoille siten, että ne ovat arvioineet pelien haittoja ja riskejä pitkälti itse. Hallitus kuitenkin katsoo, että rahapeliyhtiön lisäksi myös viranomaisen on arvioitava pelien vaikutuksia asianmukaisella arviointijärjestelmällä. Pelkkä rahapeliyhtiön oma arviointi ei siis riitä.

Siksi hallitus on vahvistanut arpajaislain uudistuksessa, että uuden peliyhtiön on luovutettava tarvittavat pelikulutus- ja pelihaittatiedot viranomaiselle ja että STM perustaa tämän seurauksena arviointiryhmän.

Arpajaislain uudistus tuli voimaan loppuvuonna 2016.

Arviointiryhmän jäsenet

Arviointiryhmän pääsihteeri on asiantuntija Antti Murto sosiaali- ja terveysministeriöstä ja puheenjohtaja emeritusprofessori Pekka Sulkunen Helsingin yliopistosta. Muut jäsenet ovat Anne Salonen (THL), Tapio Jaakkola (EHYT), Olli Sotamaa (Tampereen yliopisto) ja Kati Rantala (Helsingin yliopisto).

Lisätietoja

johtaja Kari Paaso, p. 02951 63340

asiantuntija Antti Murto, p. 02951 63221 (poissa 2. - 8.1.2017)

RAY:n avustustoiminta siirtyy vuoden 2017 alusta STM:öön (STM:n tiedote 22.12.2016)

Uuden rahapeliyhtiön aloitus 1.1.2017 vahvistettiin lailla (SM:n tiedote 21.12.2016)

Uusi arpajaislaki vähentää järjestöjen byrokratiaa (STM:n tiedote 15.9.2016)

Sivun alkuun