Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mönkäre vanhemmuuden kustannuksista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2005 9.30
Puhe -

Monista onnistuneista työn ja perheen yhteensovittamista tukevista ponnisteluista huolimatta emme ole saavuttaneet naisten ja miesten välistä tasa-arvoa. Edelleen vanhemmuuden kustannukset rasittavat äidin työantajaa enemmän kuin isän, eikä palkkatasa-arvoakaan ole saavutettu. Nyt tarvitaan työmarkkinaosapuolten ja maan hallituksen yhteistä tahtoa. Perheissäkin tarvitaan tasa-arvoajattelua. Naisille kasautuvat edelleen pääosin kotityöt, totesi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puheessaan Säätytalolla valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa sunnuntaina 8. toukokuuta.

Työn ja perheen yhteensovittaminen on suuri haaste. Samapalkkaisuutta edistää kolmikantainen työryhmä, jolla on tiedossaan lukuisia keinoja palkkaerojen poistamiseksi. Samat osapuolet joutuvat pohtimaan, onko aika kypsä vanhemmuuden kustannusten paremmalle tasaamiselle, joka onkin keskeinen asia naisten työmarkkina-aseman parantamiseksi.

Perhevapaita käyttävät äidit paljon isiä enemmän. Äitiysloma on tarkoitettu vain äidille, mutta vanhempainvapaata voisivat käyttää isätkin paljon nykyistä enemmän. Vain osa vanhemmuuden kustannuksista korvataan työnantajille. Korvauksia kuitenkin korotettiin tämän vuoden alusta.

Tasa-arvoinen tilanne on vasta sitten, kun yhteisvastuullisesti tasataan äitiyslomapalkan, vanhempainloman vuosilomapalkan ja sairaan lapsen hoidon kulut kaikille työantajille. Se nostaisi jonkin verran työnantajien sairausvakuutusmaksua, mutta saajia olisivat kaikki vanhemmuuden kustannuksia maksavat työantajat. Näitä ovat muun muassa teollisuus ja julkinen sektori, jotka maksavat äitiysloman alussa muutaman kuukauden ajan äidille täyden palkan toisin kuin monilla naisvaltaisilla aloilla. Tässä asiassa tarvitaan nyt pikaisia päätöksiä, kiirehti asiaa ministeri Mönkäre, ja muistutti samalla, että suomalaisessa hyvinvointimallissa naisille ja miehille on haluttu luoda tasa-arvoinen mahdollisuus valita sekä työ että perhe.

Sivun alkuun