Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä: Lapsivaikutusten arviointi käyttöön päätöksenteossa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2005 8.50
Puhe -

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä kannattaa lämpimästi Suomen lapsiasiain toimikunnan esitystä, jonka mukaan yhteiskunnallista päätöksentekoa olisi puntaroitava myös lasten kannalta. Tätä lapsivaikutusten arviointia voitaisiin kutsua vaikkapa LAVAUS-metodiksi, sanoi Hyssälä ottaessaan torstaina vastaan toimikunnan esityksen Suomen kansalliseksi toimintasuunnitelmaksi YK:n lapsenoikeuksien sopimuksen toimeenpanon edistämiseksi.

Liian usein olemme joutuneet tekemään erilaisia yhteiskunnallisia ratkaisuja ilman, että olemme voineet osoittaa niiden vaikutusta erilaisten yhteiskuntaryhmien, kuten lasten elämään. Meillä on ollut usein "tuntuma", että jonkun uuden päätöksen vaikutus tulee olemaan merkittävä lasten hyvinvointiin, mutta mittarit ovat puuttuneet, totesi Hyssälä.

Hyvänä esimerkkinä tästä Hyssälä mainitsee alkoholiverotusta koskevan ratkaisun, jonka vaikutuksia lasten hyvinvointiin joudutaan nyt jälkikäteen korjailemaan. Usein nämä korjaavat toimet saattavat olla kokonaiskansantaloudellisesti paljon lyhyen aikavälin hyötyjä kalliimpia, inhimillisistä kustannuksista puhumattakaan, sanoi Hyssälä.

Toimikunta ehdottaa myös lasten peruspalveluihin uutta toimintakulttuuria, joka perustuisi kasvatuskumppanuuteen. Palvelujen ja yhteiskunnan avun lähtökohtana tulee olla lapsen ja perheen kuunteleminen ja perheen kokonaistilanteen huomioiminen. Lapsille ja perheille rakentuu näin tukiverkosto, joka sisältää sekä julkisen toiminnan että perheiden omat sosiaaliset hyvinvointiverkostot.

Tämän ajattelun mukaista toimintaa ollaankin Hyssälän mukaan nostamassa voimakkaasti esille ministeriössä sosiaalialan kehittämisohjelman PERHE-hankkeessa. Perhekeskustoimintamallissa tavoitteena on tiivistää eri toimijoiden yhteistyötä sekä hyödyntää perheiden omia voimavaroja ja vertaistukea.

Hyssälä pitää erittäin tärkeänä lasten hyvinvoinnin lisäämiseksi, että Suomi on nyt saanut lapsiasiavaltuutetun, joka aloittaa työnsä syyskuun alussa.

Hyssälän arvion mukaan toimikunnan esityksestä on hyvä jatkaa kansallisen toimintaohjelman muotoilemista. Tavoitteena on, että asiakirja on YK:n käytössä kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Sivun alkuun