Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Haatainen: Työhönpaluuta sairaslomalta on helpotettava

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2005 11.00
Puhe -

Työelämän tulisi vastata aiempaa enemmän ihmisten tarpeisiin. Monet sairauslomalla olevat haluaisivat palata takaisin töihin jo sairauslomansa loppuvaiheessa, mutta nykyinen käytäntö ei anna siihen mahdollisuutta. Tähän tilanteeseen on tulossa muutos, sillä sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan uutta osa-aikaista sairauspäivärahajärjestelmää. Viralliset muutokset tarvitsevat tuekseen myös asennemuutoksen työyhteisöissä. Uutta asennetta tarvitaan myös siinä, miten suhtautua sairastuneeseen työtoveriin ja miten hänet otetaan pitkältä sairauslomalta takaisin työyhteisöön. Esimerkkinä tästä on syöpäjärjestöjen kampanja, jossa vedotaan työpaikkojen asenteisiin syöpäpotilaiden aseman parantamiseksi. Kun yksi neljästä sairastaa, pystyvät muut kolme olemaan toipumisen tukena, kiteytti sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen puhuessaan Inhimillinen johtajuus, yrityksen menestys ja työhyvinvointi –seminaarissa Helsingissä keskiviikkona 12.10.2005.

Henkilöstöön ja työyhteisön toimivuuteen kannattaa sijoittaa, sillä kyse on investoinnista, jolla pidetään huolta yhdestä tuotannontekijästä. Samaan tapaanhan yritys huoltaa koneitaan ja laitteitaan. Työyhteisön tilaa voidaan seurata monilla erilaisilla mittareilla ja järjestelmillä kuten poissaoloseurannalla, mutta havaitaankohälyttävät singnaalit riittävän ajoissa. Nopeammin työyhteisön tilan muutokset aistitaan avoimissa ja sallivissa työilmapiireissä, muistutti ministeri Haatainen.

Esimiehiä tulisikin nykyistä enemmän kouluttaa inhimilliseen johtamiseen. Ihmisten johtamisen koulutusta on lisättävä erityisesti niissä koulutusohjelmissa, joista yleisemmin valmistutaan johtotehtäviin. Käytännössä tämä tarkoittanee mm. insinöörejä, lääkäreitä ja kauppatieteilijöitä. Työelämässä jo oleville esimiehille ja johtajille tulee tarjota ihmisten vuorovaikutuksellisen johtamisen lisäkoulutusta.

Työllä on tärkeä merkitys ihmisen elämässä. Monet viihtyvät työelämän pyörteissä. Tämä näkyy myös siinä, että moni haluaa jatkaa työelämässä eikä pelättyä pakoa eläkkeelle tullut. Myös hallituksen politiikan tavoitteena on, että mahdollisimman monet ovat mukana työelämässä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työelämään tullaan aiempaa aikaisemmin, siellä pysytään terveenä ja aiempaa pidempään.

LISÄTIETOJA: Erityisavustaja Ismo Kainulainen p. 050 5173594

Tuula Haatainen
Sivun alkuun