Hyppää sisältöön
Media

Eurooppaministerien kokouksen pääaiheina Eurooppa-neuvoston valmistelu ja EU:n koronavirustoimien koordinaatio

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 10.5.2021 11.56
Tiedote 300/2021

Yleisten asioiden neuvoston pääaiheina tiistaina 11. toukokuuta Brysselissä pidettävässä kokouksessa ovat 24–25. toukokuuta pidettävän ylimääräisen Eurooppa-neuvoston valmistelu sekä EU:n koronavirustoimien koordinaatio. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen on estynyt osallistumaan kokoukseen karanteenimääräysten ja eduskunnassa keskiviikkona 12. toukokuuta pidettävän EU:n elpymispakettiäänestyksen takia. Kokouksessa Suomea edustaa Suomen pysyvä edustaja Euroopan unionissa, suurlähettiläs Marja Rislakki.

Ylimääräisen Eurooppa-neuvoston aiheita ovat EU:n ilmastonmuutoksen vastainien työ, EU:n koronavirustoimien koordinaatio ja Venäjä. Neuvosto ottaa Eurooppa-neuvoston asialistan tiedoksi. 

EU:n koronakoordinaation suhteen Suomi pitää rokotteiden yhteistä EU-hankintamenettelyä hyväksi osoittautuneena ja välttämättömänä toimintatapana, mutta rokotteiden toimitusaikatauluja tulee edelleen pyrkiä kaikin tavoin vauhdittamaan. Suomi tukee EU:n yhteisen rokotustodistuksen edistämistä ja pitää tärkeänä myös globaalia solidaarisuutta rokotteiden saatavuuden turvaamiseksi.

Lisäksi neuvosto saa puheenjohtajavaltio Portugalin katsauksen Euroopan tulevaisuuskonferenssin etenemisestä sekä EU:n laajentumisen sekä EU–Sveitsi-suhteiden tilanteesta.

Kyseessä on koronaviruspandemian johdosta ensimmäinen yleisten asioiden neuvoston fyysinen kokous sitten lokakuun 2020.

EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle. 

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476 ja erityisavustaja Pilvi-Elina Kupias 0295 160 995, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun