Hyppää sisältöön
Media

Ministerit Tuomioja ja Huovinen korostavat YK:n vammaissopimuksen välittömän ratifioinnin tärkeyttä

Ulkoasiainministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.2.2015 11.49
Tiedote 56/2015

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja peruspalveluministeri Susanna Huovinen ovat sitoutuneet työskentelemään yhdessä sen eteen, että YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen ratifiointia koskevan hallituksen esityksen käsittely saadaan päätökseen ja yleissopimus hyväksyttyä eduskunnassa tällä vaalikaudella.

YK:n vammaissopimuksen ratifiointi edellyttää itsemääräämisoikeuden rajoittamista koskevien säännösten uudistamista. Tätä lainsäädäntöä koskevan hallituksen esityksen käsittely eduskunnassa on vielä kesken. Tässä prosessissa itsemääräämisoikeuslain valmistuminen on tärkeää.

Jos tämän lain valmistelu jää osittain kesken, näemme kuitenkin, että valiokuntakäsittelyssä on mahdollisuus löytää valiokunnan mietintöön kirjattava tapa, jolla vammaissopimus voidaan hyväksyä eduskunnassa vielä ennen istuntokauden päättymistä.

Kysymys on ennen kaikkea vammaisten henkilöiden perusoikeuksien toteutumisen edistämisestä, mutta myös Suomen kansainvälisistä sitoumuksista.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on käsitellyt ratifiointia kuluneella viikolla eduskunnassa olevan hallituksen esityksen pohjalta. Valiokunta on kuullut asioista keskiviikkona asiantuntijoita ja valmistelu on kesken.

Lisätietoja:

STM: sosiaalineuvos Viveca Arrhenius (vammaisyleissopimus) p. 0295 163 286 ja neuvotteleva virkamies Riitta Burrell, p. 0295 163 588  (itsemääräämislaki)

UM: lainsäädäntösihteeri Satu Sistonen p. 0295 351 172 ja erityisavustaja Tarja Kantola p. 040 590 4119

Erkki Tuomioja Susanna Huovinen
Sivun alkuun