Työpankkikokeilu

Työpankkikokeilun avulla pyritään työllistämään vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä, muun muassa osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä.

Uusia malleja työllistämiseen

Työpankkikokeilussa mallinnetaan tapoja, joilla voidaan työllistää osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä niin sanotuille vapaille työmarkkinoille.

Työntekijät ovat työsuhteessa työpankkiin, joka vuokraa työntekijöitä yrityksille ja yhteisöille. Kun työntekijällä ei ole töitä, hän voi saada koulutusta tai valmennusta.

Työpankkeihin voi ilmoittautua kuka tahansa työttömänä oleva henkilö.

Kokeilu laajenee koko maahan

Työpankkikokeilu laajeni hallitusohjelman mukaisesti valtakunnalliseksi vuoden 2012 alusta. Tavoitteena on, että neljän vuoden kuluttua omalla liiketoiminnallaan toimeentulevat työpankkiyritykset työllistävät tai edelleen sijoittavat jopa 5000 lähinnä osatyökykyistä ja pitkäaikaistyötöntä henkilöä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi, että vuoden 2015 lopussa Suomessa toimisi noin 30 työpankkia.

Työpankkikokeilu alkoi helmikuussa 2009, jolloin mukana oli seitsemän alueellista työpankkia. Vuodesta 2010 lähtien kokeilua on jatkettu neljän työpankin kanssa. Ne toimivat pääkaupunkiseudulla,Satakunnassa, Mikkelissä ja Seinäjoella.

Vuonna 2012 on nimetty jo kuusi uutta työpankkiyritystä. Ne sijaitsevat Varkaudessa, Pieksämäen/Kuopion alueella, Joensuussa, Alavudella, Kaarinassa ja Lohjalla.

Kokeilu perustuu Sata-komitean linjauksiin, ja sen toteuttavat sosiaali- ja terveysministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö yhteistyössä aikuiskoulutuskeskus Edupolin kanssa.

Lisätietoja työpankkikokeilun omilta sivuilta:

Työpankkikokeilu (Omnia)

Lisätietoja

Kokeilun johtaja Aarne Kuusi, Omnia, p. 050 360 1150
Johtaja Heikki Palm, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295163171, etunimi.sukunimi@stm.fi 
Hallitusneuvos Päivi Kerminen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 010604 9011, etunimi.sukunimi@tem.fi