Blogit

Lääkkeistä pitää puhua

Julkaisupäivä 14.3.2017 14.58 Blogit STM

Elinluovutuskortti on monelle meistä tuttu, tai ainakin moni meistä on kuullut siitä. Mutta moniko tietää lääkityslistasta? Jokainen meistä voi tehdä oman lääkityslistansa, johon kirjataan käytössä olevat resepti- ja itsehoitolääkkeet, ravintolisät ja luontaistuotteet ja vielä saadut rokotteet.  Kortin voi tehdä sähköisesti tai täyttää paperiversion, muodolla ei ole väliä.

Ajan tasalla oleva lääkityslista voi nopeuttaa potilaan hoidon aloittamista, kun viivästymistä ei tapahdu lääketietojen selvittämisen takia. Hoitotyön ammattilaiset voivat luottavaisin mielin aloittaa hoidon, kun heillä on tieto potilaan ajantasaisesta lääkityksestä.

Potilaalla itsellään on paras tietämys siitä, mitä lääkkeitä hän käyttää. Tätä tietämystä ei hoitohenkilökunnalla ole.

Ei ole olemassa sellaista sähköistä järjestelmää, josta hoitaja tai lääkäri näkisi kattavasti ja ajantasaisesti millaisia lääkkeitä potilaalle on aiemmin määrätty ja mitä lääkkeitä hän oikeasti käyttää.

Yllä esitetty on yksi esimerkki siitä, miten rationaalinen lääkehoito toimii. Rationaalinen eli järkevä eli asianmukainen lääkehoito on tehokasta, turvallista, tarkoituksenmukaista ja taloudellista. Ikävä kyllä tämä ei aina toteudu. Tutkimusten mukaan ongelmia on niin lääkkeen määräämisessä, toimittamisessa kuin käytössäkin. Oikeiden toimintatapojen, oikean tiedon ja sen jakamisen avulla voidaan saada lääkitys kohdalleen ja vähentää turhien lääkkeiden käyttöä.

Lääkehoito on kohdallaan, kun ihminen ottaa niitä lääkkeitä joita tarvitsee, ohjeiden mukaan, oikeaan aikaan ja sopivan annoksen.

Lääkkeiden oikeasta käytöstä hyötyvät niin potilas kuin yhteiskuntakin. Potilaa hoito toteutuu paremmin ja hän voi myös säästää selvää rahaa, kun turhat ja tarpeettomat lääkkeet putoavat pois.  Lääkkeiden järkevä käyttö lisää yhteiskunnalle tulevia lääkesäästöjä uudella tavalla. Lääkekorvausjärjestelmääkin kuormitettaisiin vähemmän kuin nyt. Potilaan oikeus on myös vaatia palvelua niin apteekeilta kuin hoitohenkilökunnaltakin lääkkeisiin liittyvissä kysymyksissä. Lääkkeistä kannattaa siis puhua, sillä lääkitys on vakava asia!

Ulla Närhi

Neuvotteleva virkamies, sosiaali- ja terveysministeriö 

Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelma