Blogit

Yhdessä uusi OTE

Julkaisupäivä 23.6.2016 13.33 Blogit STM

Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) -kärkihanke tavoittelee muutosta osatyökykyisten asemassa työmarkkinoilla. Osatyökykyisten asemaa vahvistetaan siten, että he joko pysyvät työelämässä tai työllistyvät nykyistä huomattavasti paremmin. Tämä lisää osatyökykyisten yhdenvertaisuutta ja elämänlaatua sekä vähentää valtion kustannuksia. 

OTE-kärkihankkeella on kaksi päätoimenpidettä:
1) Uudistus palvelujärjestelmässä ja työpaikoilla osatyökykyisten työllistymiseksi ja 2) Työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulon kannustinloukkujen poistaminen.

Nämä toimenpiteet jakautuvat yhteensä 8 projektiin, joilla jokaisella on oma vastuuvirkamiehensä joko sosiaali- ja terveysministeriössä tai työ- ja elinkeinoministeriössä. Kärkihankkeen projekteja ovat:

1. Osku-ohjelman suositukset

2. Koulutuksella muutokseen

3. Vammaisten yrittäjyys

4. Mallit työllisyyteen ja osallisuuteen

5. Rekrytointikynnyksen madaltaminen

6. Tieto helposti verkosta

7. Polut hoitoon ja kuntoutukseen

8. Kannustinloukut

 

OTE sijoittuu muihin STM:n kärkihankkeisiin nähden selkeimmin nimenomaan työelämään ja työelämään siirtymisen kynnykseen. Tämän vuoksi tiivis yhteistyö TEM:n kanssa on kärkihankkeelle elinehto. TEM on päävastuussa kahdesta OTE:n projektista; vammaisten yrittäjyys ja rekrytointikynnyksen madaltaminen. Näissä projekteissa etsitään selvitystöiden avulla sekä yrittäjyyden että rekrytoinnin näkökulmasta edistäviä ja estäviä tekijöitä. Kärkihankkeessa suunnitellaan käytännön toimenpiteet sitten näiden selvitysten tulosten mukaisesti.

Palvelujärjestelmästä tulee nykyistä tehokkaampi ja tuloksellisempi osatyökykyisten työllistymisen näkökulmasta.

Palvelujärjestelmään vaikutetaan OTE:ssa siten, että järjestelmästä tulee nykyistä tehokkaampi ja tuloksellisempi osatyökykyisten työllistymisen näkökulmasta katsottuna. Tämä tapahtuu tehokkaalla koulutuksella, ottamalla työkykykoordinaattorimalli laajasti käyttöön, rakentamalla toimintamalli hoitoon ja kuntoutukseen ohjaukseen ja ottamalla käyttöön uudet toimintamallit työttömien osatyökykyisten työllistymiseen ja osallisuuteen. Lisäksi parannetaan työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulojen yhteensovittamista. OTE-hankkeen toteutus sisältää kaksi erillistä laajaa kuntakokeilua.

OTE nojaa vahvasti sidosryhmäyhteistyöhön – siksi otsikossa mainitaan sana yhdessä. Kolmas sektori, osatyökykyisten ja vammaisten järjestöt, tutkimuslaitokset, muut ministeriöt ja muut toimijat muodostavat sen yhteistyön joukon, jonka kanssa OTE toteutetaan ja tulokset saavutetaan. Osatyökykyinen henkilö on kaiken keskipisteenä. Osatyökykyiselle on löydettävä toimivat ja räätälöidyt ratkaisut – häntä itseään ja hänen tarpeitaan kuunnellen.

Osatyökykyisten toimeentulo paranee ja yhdenvertaisuus ja osallisuus lisääntyvät.

Kärkihanke hyödyttää sekä työnantajia, osatyökykyisiä henkilöitä että järjestelmää monilla eri tavoilla. Työnantajat hyötyvät työn tarjonnan lisääntymisestä ja he saavat käyttöönsä hyviksi todettuja toimintamalleja, joiden avulla osatyökykyisten työn tekeminen helpottuu työpaikalla. Lisäksi osatyökykyisten työllistämiskynnys laskee ja ennakkoluulot osatyökykyisiä työntekijöitä kohtaan vähenevät. Osatyökykyiset puolestaan työllistyvät palkkatyöhön avoimille työmarkkinoille nykyistä helpommin ja saavat tarvitsemansa tuen työllistymiseen ja työhön paluuseen. Myös heidän toimeentulonsa paranee ja yhdenvertaisuus ja osallisuus lisääntyvät. Järjestelmän hyödyt näkyvät tulevaisuudessa siten, että palvelujärjestelmä toimii tehokkaasti ja asiakaslähtöisesti, eri tahojen yhteistyö on tuloksellista, eriarvoisuus vähenee ja työelämän ulkopuolelle jäämisen kustannukset vähenevät.

Hallituksen satsaus osatyökykyisten asemaan on rohkea ja työelämän muutoksia ennakoiva päätös.

Näin laajaa, monien tahojen yhteistyöhön nojaavaa ja käytännön tasolle ulottuvaa osatyökykyisten työllistymisen asemaan vaikuttavaa hanketta ei ole Suomessa aikaisemmin ollut. Hallituksen satsaus osatyökykyisten asemaan on rohkea ja työelämän muutoksia ennakoiva päätös.


Päivi Mattila-Wiro
hankepäällikkö, STM