Blogit

Kansainvälisen yhteisön tehtävä työtä tasa-arvon saavuttamiseksi

Julkaisupäivä 26.5.2017 13.52 Blogit STM

Suomi on jo pitkällä sukupuolten tasa-arvon edistämisessä. Meillä on tukenamme vankka historia naisten oikeuksien edistämisessä, aina siitä asti, kun Suomi vuonna 1906 antoi ensimmäisenä valtiona maailmassa täydet poliittiset oikeudet naisille.

Kotimaiset tasa-arvotoimijat ovat kannustaneet ja vaatineet toimintaa tasa-arvon tukemiseksi. Vuoropuhelu kansalaisjärjestöjen ja tutkijoiden kanssa on ollut aktiivista vuosikymmenten ajan. Naiskansanedustajat yli puoluerajojen ovat tehneet yhteistyötä naisten aseman parantamiseksi parlamenttityöskentelyn alusta alkaen. Työ jatkuu yhä eduskunnassa ja järjestökentällä. Nykyisin työssä ovat mukana myös monet miehet.

Suomi on myös saanut paljon kansainväliseltä yhteisöltä. Monet tärkeät tasa-arvoon liittyvät lakiuudistukset ja hankkeet ovat saaneet alkunsa kansainvälisiltä areenoilta. YK:lla ja Euroopan Unionilla on ollut suuri vaikutus Suomen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspolitiikkaan. Ne ovat vaatineet meitä ottamaan monta tärkeää askelta esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemisessä.

Hallitus perusti tänä vuonna kansainvälisen palkinnon (International Gender Equality Prize) tasa-arvon edistämiseksi ja Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi.

Palkinnon julkisti pääministeri Juha Sipilä Suuressa Tasa-arvojuhlassa kansainvälisenä naisten päivänä Tampereella.

Kansainvälisellä tasa-arvopalkinnolla Suomi haluaa nostaa tasa-arvokeskustelun uudestaan valokeilaan.

Nykyisin monet itsestään selvyytenä pidetyt oikeudet, kuten seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet, ovat vastatuulessa kansainvälisillä areenoilla.

Oman tasa-arvotyömme valossa on luonnollista, että juuri Suomi perustaa ensimmäisenä maana maailmassa kansainvälisen palkinnon, joka myönnetään merkittävälle tasa-arvon rakentajalle ja puolustajalle.

Palkinto alleviivaa sitä, että koko kansainvälisen yhteisön pitää tehdä työtä sukupuolten tasa-arvon puolesta entistä sinnikkäämmin ja näyttää esimerkkiä, jotta tasa-arvo toteutuu.

Suomi haluaa tehdä tässä myös osansa.

Juha Rehula
perhe- ja peruspalveluministeri,
tasa-arvoasiat

***

Tasa-arvopalkinnon on perustanut Suomen hallitus 100-vuotisjuhlavuoden päätöksenä. Ensimmäisen kerran se luovutetaan syksyllä 2017. Palkintosumma on tänä vuonna suuruudeltaan 150 000 euroa.

Yleisöllä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin on mahdollisuus jättää palkintolautakunnan harkinnan pohjaksi ehdotuksia palkinnon saajasta toukokuun loppuun asti. Ehdotuksia voi jättää osoitteeseen: http://genderequalityprize.fi/en/frontpage