Blogit

#EmmeVaikene – Äänekkäästi vihapuhetta vastaan

Julkaisupäivä 31.10.2017 8.48 Blogit STM

Pari viikkoa sitten sosiaalisen median feedit alkoivat täyttyä #metoo -hashtagista. Naiset, transihmiset ja monet miehetkin kertoivat kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta. Muutamassa päivässä kampanjasta tuli maailmanlaajuinen ilmiö.

Myös minä osallistuin kampanjaan. Haluan olla tukemassa muutosta, jossa seksuaalinen häirintä ei ole enää tabu. Jossa häpeä ja syyllisyys eivät jää uhrin kannettavaksi, vaan ne osoitetaan sinne minne ne kuuluvat. Tekijälle. 

Seksuaaliseen häirintään liittyy myös netissä vellova vihapuhe.

Tytöt, naiset ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat vihapuhetta erityisesti sukupuolen, sukupuolen ilmaisun tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Tiedämme lukuisia esimerkkejä yhteiskunnallisesti aktiivisista naisista, jotka saavat palautepostissa ulkonäköön liittyviä kommentteja tai uhkailua seksuaalisella väkivallalla. Yhteiskunnallisesta mielipiteestä voi saada jopa tappouhkauksen.

Vihapuheella on seurauksia. Yksilölle se voi tarkoittaa ahdistusta ja pelkoa. Yhteiskunnan tasolla se tarkoittaa demokratian kaventumista, kun ihmiset alkavat pelätä mielipiteidensä kertomista.

Vihapuhe kaventaa kaikille kuuluvaa sananvapautta.

Pohjoismaissa seksistinen vihapuhe on ollut julkisuudessa esillä jo pitkään. Viimeisin yhteinen voimanponnistus on nuorille suunnattu opas seksististä vihapuhetta vastaan, josta myös Suomi julkaisee oman versionsa tänään. #EmmeVaikene on käytännöllinen opas, joka kertoo mitä vihapuhe on ja mitä sille voidaan tehdä. Se sisältää myös konkreettisia neuvoja nuorille, jotka ovat joutuneet vihapuheen kohteeksi.

#EmmeVaikene on hieno esimerkki valtioiden rajat ylittävästä yhteistyöstä. Meidän on hyödyllistä toimia ja kehittää tasa-arvopolitiikkaa yhdessä Pohjoismaisten naapureidemme kanssa.

”Menetin itseluottamukseni. Ihan sama, vaikka muuttaisin pukeutumistyyliäni. Joku kutsuisi minua silti huoraksi”.

Mitä sinä sanoisit tälle nuorelle? Minä sanon, että sinä et ole yksin. Meitä on muitakin ja yhdessä voimme toimia myös tätä epäkohtaa vastaan. #EmmeVaikene. 

 

Annika Saarikko

Perhe- ja peruspalveluministeri

 

***

#EmmeVaikene -kampanjaa toteuttaa Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry. ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).